Condiții insalubre în centrele pentru copii cu dizabilități din Târgu Mureș: Ministerul Sănătății știa încă din 2022, dar se apără cu amenzi aplicate

Sursa imagine:
Inspectorii sanitari au aplicat sancțiuni de 32.000 de lei celor patru centre rezidențiale pentru copii cu deficiențe neuro-psihiatrice din Târgu Mureș, după controale ce au evidențiat condiții igienico-sanitare precare: circuite necorespunzătoare, mobilier uzat și produse expirate. Activitățile de alimentație și spălătorie au fost suspendate. Două dintre centre au fost sancționate și în iunie 2024. Concomitent, DIICOT a deschis un dosar penal, pe baza unei sesizări CRJ, cercetând trafic de minori, abuz în serviciu și rele tratamente. CRJ a constatat supraaglomerare (63 de copii în loc de 51), copii închiși cu zăvoare, medicamente expirate și condiții de viață inadecvate, cu licențe expirate din decembrie 2024. Probleme grave de igienă, alimentație, acces la servicii medicale și instituționalizare forțată au fost semnalate încă din martie 2024.
VREMEA
CURS VALUTAR
Alte Stiri
Un control amplu efectuat în patru centre rezidențiale pentru copii cu dizabilități din Târgu Mureș, a scos la iveală o situație îngrijorătoare, dezvăluind deficiențe grave în ceea ce privește igiena, siguranța și bunăstarea minorilor. Inspecția Sanitară de Stat, în urma verificărilor, a aplicat sancțiuni contravenționale în valoare totală de 32.000 de lei, pentru nereguli majore precum: neasigurarea circuitelor lenjeriei, lipsa operațiunilor de curățenie și dezinfecție, și funcționarea defectuoasă a circuitelor în unitățile de alimentație colectivă.
Ca măsură imediată, activitățile de alimentație colectivă și de spălătorie au fost suspendate în toate cele patru centre, până la remedierea deficiențelor constatate. Ministerul Sănătății, prin vocea reprezentanților săi, a subliniat faptul că două dintre aceste centre fuseseră controlate anterior, în perioada 3 – 28 iunie 2024, în cadrul unei acțiuni tematice, ocazie cu care au fost, de asemenea, constatate condiții igienico-sanitare necorespunzătoare și aplicate sancțiuni. Situația a luat o turnură penală, după ce procurorii DIICOT au deschis un dosar, în urma unei sesizări a Centrului de Resurse Juridice (CRJ).
Cercetările vizează acuzații grave, inclusiv trafic de minori, abuz în serviciu, rele tratamente aplicate minorilor și constituirea unui grup infracțional organizat. CRJ, care a efectuat un control inopinat la aceste centre, a constatat o supraaglomerare semnificativă, cu 63 de copii adăpostiți în spații cu o capacitate de doar 51 de locuri.
Raportul CRJ detaliază condiții de viață precare, descriind situații alarmante: opt copii închiși în dormitoare cu zăvoare exterioare, medicamente expirate în aparatele de urgență, camere fără uși, spații insalubre, saltele îmbrăcate în plastic și paturi neadecvate. Mai mult, toate cele patru centre, aparținând DGASC Mureș, funcționau ilegal, având licențele de funcționare expirate din 2, respectiv 4 decembrie 2024. CRJ a efectuat mai multe vizite de monitorizare începând cu luna martie 2024, observând în mod constant probleme grave: „supraaglomerare, lipsa igienei, lipsa unei alimentații adecvate, lipsa accesului la servicii medicale, lipsa activităților și a recuperării copiilor, instituționalizare forțată – cele mai multe familii nu au fost consiliate anterior preluării copiilor din familie, nu au primit servicii adecvate în comunitate și ulterior instituționalizării, li s-a restricționat dreptul de a-și vizita copiii”.
Presa a relatat, de asemenea, despre situații îngrijorătoare, cum ar fi minori cu vârste între trei și șapte ani neaflați în grija asistenților maternali profesioniști, așa cum prevede legea, ci închiși în centre, și despre motivul invocat pentru încuierea a opt copii într-un dormitor: lipsa de personal. Aceste dezvăluiri subliniază necesitatea unei intervenții urgente și a unor măsuri ferme pentru a asigura protecția și bunăstarea copiilor din aceste centre. .