Terapie inovatoare: Copiii autiști beneficiază de un proiect unic în România – teatru senzorial

Sursa imagine:
Un proiect unic în România, "ASTa teatru", oferă terapie prin teatru senzorial copiilor cu Tulburări de Spectru Autist (TSA), atât din şcoli speciale, cât şi din învăţământul de masă. Inițiat de Asociaţia Orădeană ORCA și finanțat de Fundația pentru Comunitate, proiectul, care se derulează până în iulie, folosește stimuli vizuali, auditivi, tactili, olfactivi și gustativi pentru a dezvolta latura socio-emoțională a copiilor. Circa 80 de cadre didactice din opt instituții școlare partenere, alături de Universitatea din Oradea și Ludens SRL, participă la proiect. Un curs de pregătire are loc între 27 și 30 ianuarie. Actorul Herman Ferenc coordonează spectacolele, iar la final se va publica un ghid metodic pentru cadre didactice. Proiectul a primit 40.000 de lei de la Fundația pentru Comunitate.
VREMEA
CURS VALUTAR
Alte Stiri
Inițiativa "ASTa teatru", o terapie inovatoare prin teatru senzorial destinată copiilor cu autism, a demarat în decembrie și se va desfășura pe parcursul unui an, implicând opt instituții școlare partenere, Universitatea din Oradea, studenți voluntari și firma Ludens SRL. Această colaborare interdisciplinară are ca scop dezvoltarea abilităților senzoriale și emoționale ale copiilor cu autism prin intermediul experiențelor teatrale interactive.
Programul cuprinde sesiuni săptămânâle de teatru, coordonate de actorul profesionist Herman Ferenc, fiecare spectacol având o tematică specifică și un scenariu adaptat nevoilor copiilor. Aceste spectacole se bazează pe stimularea multisenzorială, folosind stimuli vizuali, auditivi, tactili, olfactivi și gustativi, așa cum a explicat Eva Oprea: "Copiii intră în contact cu stimulii din viaţa cotidiană, cu tot ce se întâmplă în mediul nostru natural - stimuli vizuali, auditivi, tactili, olfactivi şi gustativi - cinci categorii de stimuli, prin care ei iau legătura şi experimentează concret.
Spectatorii nu sunt pasivi, ci sunt activi şi implicaţi în tot ce se întâmplă în spectacolul de teatru." Importanța activării tuturor simțurilor este esențială în procesul terapeutic, permițând copiilor o implicare profundă și o mai bună înțelegere a emoțiilor și a interacțiunilor sociale. Aproximativ 80 de cadre didactice din instituțiile partenere vor participa la un curs intensiv de pregătire, între 27 și 30 ianuarie, pentru a învăța cum să utilizeze eficient tehnicile de teatru senzorial și să asigure materialele necesare pentru fiecare sesiune. Ludens SRL va contribui la organizarea unei tabere senzoriale în vară, oferind copiilor o experiență extinsă și memorabilă.
Eva Oprea subliniază impactul pe termen lung al proiectului: "Proiectul nostru 'ASTa teatru' deschide noi perspective pentru terapia copiilor cu autism, printr-o combinaţie unică de artă, educaţie şi incluziune. Prin acest proiect ne-am propus să aducem o schimbare semnificativă în viaţa beneficiarilor.
Ne dorim, de asemenea, să inspirăm cadrele didactice să adopte metode alternative pentru dezvoltarea copiilor cu nevoi speciale." Pe baza experienței acumulate în cadrul unui proiect similar desfășurat anul trecut, asociatia a elaborat un ghid metodic intitulat "Emoțiile mele. Ghid metodic de aplicare a teatrului experiențial la copii cu dizabilități".
Acest ghid, care va fi publicat și la finalul proiectului "ASTa teatru" în luna iulie, va servi drept manual practic pentru cadrele didactice implicate și va fi distribuit și altor asociații care lucrează cu copii și tineri cu autism. Proiectul "ASTa teatru", finanțat de Fundația pentru Comunitate prin Programul MOL pentru Sănătatea Copiilor cu suma de 40.000 de lei, promovează incluziunea și oferă o abordare inovatoare în terapia copiilor cu autism, combinând arta teatrală cu metodele educaționale adaptate nevoilor specifice ale acestora. .