top of page

După vizita la Moscova, liderul separatist anunță reluarea iminentă a tranzitului gazelor către Transnistria

15 ianuarie 2025 la 18:42:48

După vizita la Moscova, liderul separatist anunță reluarea iminentă a tranzitului gazelor către Transnistria

Sursa imagine:

Liderul administrației de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat după o vizită la Moscova reluarea livrărilor de gaze către Transnistria. Negocierile, inițiate comun de părțile transnistreană și rusă la Ministerul Energiei rus, au avut ca rezultat promisiunea furnizării de gaze pentru consumatorii din regiune, excluzând malul drept al Nistrului. Deși nu a precizat o dată exactă, Krasnoselski a confirmat reluarea livrărilor, necesare pentru producerea de energie electrică și încălzire. Criza energetică din Transnistria este cauzată de oprirea livrărilor prin Ucraina și de diferendul dintre Chișinău și Gazprom, care a suspendat exporturile către Moldova din 1 ianuarie, invocând datorii neplătite. Moldova contestă valoarea datoriei. Krasnoselski a refuzat să precizeze cine va plăti pentru tranzit.

VREMEA

CURS VALUTAR

Alte Stiri

Criza energetică din Transnistria, o regiune separatistă a Moldovei, s-a adâncit semnificativ, alimentând tensiunile dintre Chișinău, Moscova și Tiraspol. Potrivit declarației liderului separatist Vadim Krasnoselski, gazul rusesc va fi livrat, în viitor, „doar pentru consumatorii din regiunea transnistreană”, excluzând astfel malul drept al Nistrului.


Această decizie, raportată de Europa Liberă, lasă în umbră o întrebare crucială: cine va suporta costurile tranzitului gazelor? Krasnoselski a refuzat să ofere un răspuns clar la această întrebare, amplificând incertitudinea în jurul situației. Situația precară a aprovizionării cu energie din Transnistria este rezultatul unei duble crize. Pe de o parte, întreruperea livrărilor de gaze prin Ucraina, ruta tradițională de transport, a lăsat regiunea vulnerabilă.


Pe de altă parte, un conflict economic acerb se poartă între Chișinău și Gazprom, gigantul energetic rus, cu implicații directe asupra furnizării de gaze naturale. De zeci de ani, gazul transportat prin Ucraina a reprezentat principalul sprijin energetic al Transnistriei, regiune care a declarat independența față de Republica Moldova în urma unui scurt război din 1992, și care adăpostește în continuare un contingent militar rus de aproximativ 1.500 de soldați. Această prezență militară rusă adâncește complexitatea situației geopolitice și economică din regiune. Guvernul de la Chișinău acuză direct Gazprom pentru criza energetică, susținând că gigantul rus a refuzat să furnizeze gazul contractat pe o rută alternativă.


Gazprom, la rândul său, a anunțat suspendarea exporturilor către Moldova începând cu 1 ianuarie, invocând datorii neachitate de către Chișinău, estimate de Moscova la aproape 710 milioane de dolari. Cu toate acestea, Moldova contestă vehement această cifră, susținută de un audit internațional care plasează datoria la doar 8,6 milioane de dolari.


Discrepanța semnificativă între aceste cifre subliniază profunzimea neînțelegerilor dintre cele două părți și complexitatea situației economice și politice din regiune. Această criză energetică are consecințe grave pentru populația din Transnistria și accentuează fragilitatea echilibrului geopolitic din regiunea dintre Ucraina și Republica Moldova. .


Mai Multe Stiri

Urmareste-ne pe:

  • Facebook
  • Instagram

Contact

Aboneaza-te la newsletterul nostru

Multumim - Te tinem la curent!

banner no bg.png
new logo with bg.png

©2024 by PlusMediaNews

bottom of page