Revenirea produselor occidentale: Pepsi, Pringles și Snickers acaparează rafturile supermarketurilor siriene

Sursa imagine:
După înlăturarea lui Assad de către Hayat Tahrir al-Sham, piețele din Siria, în special Damasc, sunt inundate de produse importate din Occident și din regiune. Magazinele oferă acum o gamă largă de bunuri, de la apă turcească la ciocolată Snickers, o schimbare dramatică față de perioada anterioară, când regimul Assad restricționa importurile și impunea taxe vamale exorbitante, ajungând la aproape 900 de dolari pentru un iPhone. Sirieni se bazau pe produse locale și contrabandă, evitând chiar menționarea dolarului. Noul guvern HTS a permis tranzacțiile în dolari și a redus taxele vamale cu 50-60%, stimulând economia și oferind acces la bunuri mult timp inaccesibile. Ministrul comerțului intern, Maher Khalil al-Hasan, susține că prioritatea este revitalizarea economiei și servirea cetățenilor.
VREMEA
CURS VALUTAR
Alte Stiri
Conflictul sirian, ce a debutat în 2011 şi persistă până în prezent, a avut un impact devastator asupra economiei ţării. În 2013, regimul Assad, încercând să stabilizeze lira siriană într-un context de război brutal, a recurs la măsuri drastice.
Printre acestea, se numără incriminarea deţinerii de valută străină, o mişcare menită să limiteze fuga de capital şi să consolideze moneda naţională într-un moment de criză extremă. În paralel, guvernul a implementat o politică fiscală extrem de restrictivă, majorând considerabil taxele vamale.
Această strategie a avut consecinţe directe şi vizibile asupra populației, preţurile bunurilor importate crescând exponenţial. Un exemplu elocvent este cel al iPhone-urilor, supuse unei taxe de aproape 900 de dolari încă din anul trecut, făcându-le inaccesibile majorităţii siriene. Această situație economică asfixiantă a determinat o dependenţă crescută de producţia internă, concomitent cu o intensificare a contrabandei, în special din Liban, pentru a compensa lipsa bunurilor de primă necesitate pe piaţa internă.
Sancţiunile internaţionale, deşi cu excepţii pentru alimente şi medicamente, au agravat situaţia, izolând şi mai mult economia siriană. Importul de articole străine a devenit o operaţiune clandestină, bunurile fiind ascunse şi vândute pe ascuns doar celor care cunoşteau "circuitele" subterane.
Frica de raiduri şi arestări din partea forţelor de securitate era omniprezentă, sirienii evitând chiar şi menţionarea cuvântului "dolar", recurând la termeni codificaţi precum "pătrunjel". Cu schimbarea puterii, noul guvern condus de HTS a adoptat o abordare diferită. S-a permis, astfel, tranzacţionarea în dolari americani, o măsură menită să stimuleze comerţul şi să atenueze criza economică profundă.
Mai mult, sâmbătă a fost anunţat un nou set de taxe vamale unificate, prezentat de către autorităţi ca o reducere semnificativă a poverii fiscale, cu o scădere estimată între 50 şi 60%. Ministrul Comerţului Intern, Maher Khalil al-Hasan, a declarat pentru agenţia de ştiri de stat Sana, în această lună: „Principala noastră sarcină în această perioadă este de a pompa sânge în arterele economiei, de a păstra instituţiile şi de a servi cetăţenii”.
Această declarație reflectă dorinţa guvernului HTS de a relansa economia siriană, profund afectată de ani de conflict şi de sancţiuni internaţionale. Însă, efectele pe termen lung ale acestor măsuri economice rămân de văzut, viitorul economic al Siriei fiind încă incert. .